Data gedreven organisaties hebben grotere kans om te overleven

Transformeren naar een datagedreven organisatie kost tijd

Hoe blijf je je concurrentie voor als datagedreven organisatie?

Dat een organisatie data gedreven is houdt niet per definitie in dat deze organisatie de concurrentie voorblijft en een voorsprong heeft. Maar de kans dat een organisatie in een snel veranderende wereld overleeft is wel een stuk groter. In deze snel veranderende wereld kan een organisatie met data een meerwaarde creëren waarbij het een voorsprong op de concurrentie kan behalen. En het niet benutten van data zal de overlevingskansen aanzienlijk verkleinen.

 

Veel organisaties zeggen dat ze iets met data doen. Maar als men wat verder kijkt blijkt dat veel organisaties wel veel data hebben, maar geen idee hebben hoe ze daar waarde mee kunnen creëren. Wil een organisatie echt data gedreven worden dan moet er de overtuiging, de wil en wellicht de noodzaak zijn om echt te transformeren.     

 

Zo als eerder aangegeven verandert de wereld snel, vooral door innovatieve disruptieve bedrijven die de markt betreden waar traditionele organisaties niet op zijn bedacht. Het is dus raadzaam om te kijken of de branche of industrie waarin een organisatie opereert gevoelig is voor (disruptieve) innovatie. De vraag die men dan moet stellen is of de organisatie gevoelig is voor (technologische) innovatie en of men zich snel kan aanpassen aan een veranderende markt. 

 

Men kan met data in de organisatie inspelen op die veranderingen. Er kan in kaart worden gebracht welke stappen er moeten  worden genomen om de concurrerend te zijn en wellicht zelfs een voorsprong op te bouwen. 

 

Enkele voorbeelden met de intentie om data gedreven te worden kunnen zijn:

  1. De organisatie is al jaren actief in de markt en men wil de organisatie over een aantal jaar verkopen en moet daarom ‘moderniseren’.
  2. De organisatie maakt winst, maar het wordt steeds moeilijker om nieuwe klanten te vinden en klanten worden steeds digitaler (meer online) en veeleisender.
  3. Het aantal nieuwe jonge medewerkers neemt toe en deze medewerkers zijn gewend om data toe te passen in het werk. Dit hebben ze geleerd tijdens hun studie of vorige werkgever.
  4. De organisatie bevindt zich in een eco-systeem van meerdere bedrijven in de totale supply chain. In dit systeem worden steeds nieuwere technieken, zoals kunstmatige intelligentie (AI), ingezet om de totale supply chain blijvend te optimaliseren. Om relevant te blijven moet de organisatie mee innoveren.
  5. Een semi-overheidsinstelling, die maatschappelijke taken uitvoert, heeft sterk te maken met ketenpartners die aan het innoveren zijn op het gebied van data en kunstmatige intelligentie.

 

Uit de voorbeelden blijkt dat een organisatie vroeg of laat in de richting van een data gedreven organisatie moeten groeien. Dat is nodig omdat organisaties steeds meer opereren in een veranderend markt waarin klanten, businesspartners, leveranciers ook innoveren. Wil een organisatie relevant blijven in deze veranderende markt dan kan opereren als een data gedreven organisatie de uitkomst bieden.

 
blog. datagedreven organisaties hebben grotere kans om te overleven

De hele organisatie gaat mee in datagedreven werken

Hoe men ook begint met het data gedreven maken van een organisatie. De hele organisatie, dat betekent dus alle afdelingen en medewerkers, mee zal moeten gaan in het proces. Afdelingen zijn immers met elkaar verbonden en vaak is het een aaneenschakeling van deelprocessen. Slechts één deelproces data gedreven maken is dus niet voldoende.  

 

Een data gedreven organisatie word je niet zomaar. Het is een proces dat tijd kost. Het is een proces waarin de organisatie langzaam naar volwassenheid zal groeien. Het is een cultuurverandering die niet stopt als men eenmaal is begonnen. Met behulp van het Analytical Capabllity Maturity Model (ACMM) helpt DIKW organisaties bij het verandertraject naar een data gedreven organisatie. 

 

Om een succesvolle datagedreven organisatie te worden doorloopt u vier fasen. Na het doorlopen van deze vier fasen is de organisatie in staat meerwaarde te creëren met behulp van data. Welke fasen dit zijn leest u in deze blog.