Zoeken

De fasen om te transformeren naar een datagedreven organisatie

Welke vier fasen doorloopt een organisatie naar data gedrevenheid?

Fase 1 om een datagedreven organisatie te worden

Een organisatie begint als eerste met de stappen die eenvoudig zijn te nemen. Om dit te verduidelijken nemen we als voorbeeld een commerciële organisatie in de financiële sector. Dit is een sector waar organisaties moeten voldoen aan steeds meer wet- en regelgeving, terwijl er ook sprake is van een hoge mate van concurrentie en digitalisering steeds belangrijker wordt. 

 

Financiële instellingen zijn veel tijd en middelen kwijt aan alle wet- en regelgeving en klanten en partners vinden de customer experience (beleving) steeds belangrijker voor de keuze van een leverancier. Daarnaast willen financiële instellingen op voorhand kunnen inschatten hoeveel commerciële aandacht een klant of business partner zou moeten krijgen. Verliesgevende klanten en business partners hebben immers een nadelig effect op de winstgevendheid van een bedrijf en leggen beslag op de kostbare middelen van de organisatie.    

 

Het proces richting een data gedreven organisatie is weergegeven in het onderstaande schema. Er van uitgaande dat een organisatie besloten heeft met het proces te starten en dat er onderzoek is gedaan naar de technologische mogelijkheden dan is men voorbij de fase van het eerste kwadrant linksonder. De tweede fase gaat dan van start. De fase van experimenten en leren. Deze fase heeft een aantal doelen:

 

  1. Het samenstellen van een team data specialisten en product owners (vertegenwoordigers van de organisatie)
  2. Het steeds sneller en beter worden in het inventariseren en kwalificeren van de organisatorische opportunities/use cases op het gebied van data. Zie hiervoor ook onze methodiek Return on Data
  3. Het steeds beter worden in het uitvoeren en opleveren van pilots en PoC’s op het gebied van use cases
  4. Het verhogen van de conversie van experimenten naar daadwerkelijke businesswaarde
  5. Het steeds beter worden in het promoten van de mogelijkheden met data
  6. Een steeds betere alignment met de interne business partners
 
Blog. 4 fasen om te transformeren naar datagedreven werken

Fase 2 om een datagedreven organisatie te worden

Bij steeds meer successen, die na enige tijd zullen optreden, zal de groep data specialisten uitgroeien tot een waardige afdeling die aantoonbaar waarde creëert met data. De afdeling krijgt meer bekendheid binnen de organisatie, wordt makkelijker gevonden en creëert meer draagvlak. Door het leveren van kleine en grote successen wordt data steeds meer als een vanzelfsprekend bedrijfsmiddel gezien wat waarde creëert. 

 

Op enig moment komt het punt dat de afdeling volwassen wordt en een volwaardige plek in de organisatie krijgt met eigen verantwoordelijkheden en budget voor mensen en middelen. De afdeling krijgt de taak om de hele organisatie structureel te faciliteren in het toepassen van Data & Analytics.

 

Fase 3 om een datagedreven organisatie te worden

Dan breekt de derde fase aan. De Align & Embed fase. Er vindt structurele afstemming plaats met de business en de borging in de organisatie. Er ontstaat een Data & Analytics Center of Excellence (DACoE). Lees de blogs die we schreven over DACoE:

 

Van BICC naar DACoE deel 1
Van BICC naar DACoE deel 2
Van BICC naar DACoE deel 3

Fase 4 om een datagedreven organisatie te worden

De laatste fase bestaat uit de daadwerkelijke transformatie tot een data gedreven organisatie. De organisatie kan met de waarde die met uit data haalt zich richten om nieuwe markten en andere business mogelijkheden.

 

Als de organisatie na het doorlopen van de fasen in staat is om met behulp van data en analyse waarde te creëren en beter en sneller de doelstellingen haalt en wellicht een voorsprong op de concurrentie haalt, relevant blijft voor huidige klanten en nieuwe potentiële klanten, dan is de organisatie data gedreven. En data gedreven organisaties zijn klaar voor de toekomst en hebben een grotere kans om te overleven.