Zoeken

DIKW Academy: Waar theorie en praktijk samen komen

DIKW docenten delen hun expertise uit de praktijk

Historie

De DIKW Academy is het opleidingsinstituut van DIKW Intelligence. De DIKW Academy is opgericht in 2010. Kasper de Graaf kwam in 2009 over van IT bedrijf Cibit. Hij had bij Cibit gezien hoe het moest en Kasper wilde dit ook bij DIKW gaan doen. Zo werd in 2010 gestart met de DIKW Academy. Van 2009 tot 2012 was Kasper de managing director en partner van de DIKW Academy. Toen Kasper in 2012 vertrok kwam de DIKW Academy onder de holding van DIKW Intelligence terecht en werd het een volwaardig label van DIKW.

DIKW Academy banner

Waarom een academy

Het doel van de DIKW Academy is opleidingen aan te bieden voor en door professionals. De academy heeft opleidingen in haar curriculum op het gebied van data warehousing, business intelligence, data science, data engineering, artificial intelligence en analytics. Workshops van 1 tot 3 dagen of een volledige opleiding data science of data engineering van 12 dagen. Deelnemers zijn vaak al werkzaam op het gebied van data en willen hun kennis uitbreiden of een volgende stap zetten in hun carrière. Ook zien we mensen een opleiding volgen omdat ze een carrièreswitch willen maken of omdat hun huidige werkgever meer met (big) data gaat doen en mensen nodig heeft die de technische knowhow en ervaring hebben.  

Samenwerking

Met de Open Universiteit (OU) is de afgelopen jaren een mooie samenwerking ontstaan. De opleiding Certified Professional Program Data Science (CPPDS) is ontwikkelt en succesvol in de markt gezet. DIKW verzorgt deze specifieke opleiding op academisch niveau voor mensen die in data science vak werkzaam zijn of een carrière in dat vakgebied ambiëren. Daarnaast hebben we sinds 2022 de opleiding Leadership in AI met de OU. Deze opleiding gaat meer in op de organisatorische aspecten van het succesvol inzetten van artificial intelligence toepassingen.

 

Een opleiding die nog maar kort bestaat is die van Certified Data Engineering Professional (CDEP). Initiatiefnemer en drijvende kracht achter deze opleiding is data engineer Marcel-Jan Krijgsman. Hij heeft veel ervaring in het vakgebied en neemt al zijn expertise en ervaring die hij bij klanten inzet mee in de opleiding. 

 

De CDEP opleiding is het jongere broertje van de opleiding Certified Data Science Professional (CDSP). Deze opleiding bestaat al langer en DIKW chief data scientist Hugo Koopmans is verantwoordelijk voor deze opleiding en geeft invulling aan deze opleiding. Inspiratie voor de opleiding komt uit de jarenlange praktijkervaring van de docenten. Een belangrijke succesfactor van de CDSP opleiding is de praktijkcase die onderdeel is van de opleiding. Door de praktijkcase, werken met je eigen dataset, leer je echt wat er nodig is om een succesvol data science of data engineering project af te ronden. De praktijk van de afgelopen jaren heeft laten zien dat een dergelijke praktijkcase al meerdere keren heeft geleid tot een succesvol project bij de opdrachtgever van de cursist, waarmee de businesscase voor de investering in de opleiding direct kan worden aangetoond.

Wat maakt DIKW Academy uniek

Marcel-Jan en andere DIKW docenten laten zien wat een DIKW’er een goede docent maakt. DIKW’ers ontwikkelen zichzelf, zijn nooit uitgeleerd, hebben ervaring en staan elke dag met hun voeten in de klei. De theorie kunnen zij vertalen en verduidelijken met voorbeelden uit de praktijk. Elk persoon kan didactische vaardigheden ontwikkelen, maar om theorie helder uit te leggen en te vertalen naar de praktijk is een vak apart. En dat maakt de DIKW Academy uniek. Theorie en praktijk komen samen. En dat is een waardevolle combinatie en zorgt er dan ook voor dat onze opleidingen een hoge waardering krijgen van cursisten.

 

De opleidingen van de DIKW Academy zijn laagdrempelig, zeer praktijkgericht en geschikt voor elk niveau. Of je nu een MBO opleiding hebt afgerond of een studie wiskunde op academisch niveau hebt gevolgd. Door de praktische invalshoek kan iedereen op zijn of haar eigen niveau aan de slag.

Toekomst

De toekomst van de DIKW Academy ziet er goed uit. De wereld schreeuwt om data engineers, data scientists, managers met analytische inhoud en business intelligence specialisten en dat zal niet snel veranderen. Waarde creëren met data wordt steeds belangrijker. Daarnaast wordt de opleiding CPPDS hoog gewaardeerd en is vanaf 2022 onderdeel van een volledige MBA opleiding bij de Open Universiteit. 

De opleidingen van  DIKW Academy zijn een fantastische kans en uitdaging voor toekomstige data scientists en data engineers, de combinatie van theorie en praktijk, onderwezen door docenten met veel kennis en ervaring maken de businesscase om te investeren in een opleiding van DIKW Academy een no-brainer. En dat al meer dan 10 jaar!

Bekijk al onze opleidingen overige informatie op de website van de DIKW Academy.