Zoeken

Hoe data leidt tot de optimalisatie van de customer journey

Ondersteun uw customer journey met data strategie

Hoe zorgt u voor een optimale klantbeleving zodat u uw klanten tevreden houdt? Het tevreden houden van uw klanten en het verbeteren van de customer journey is nog nooit zo lastig geweest. Maar met de juiste data strategie kunt u toch het onderscheid maken en een voorsprong opbouwen ten opzichte van de concurrentie.   

 

Uw klanten hebben toegang tot een oneindige hoeveelheid data en maken gebruik van meerdere communicatiekanalen. Door de komst van social media verspreidt data en informatie zich vele malen sneller dan een decennia geleden. En de hoeveelheid data die beschikbaar is groeit dagelijks. Elk minuut wordt er bijvoorbeeld 500 uur aan video’s geüpload op YouTube. Als bedrijf bent u ook op de verschillende platformen aanwezig en wilt u voldoen aan de verwachtingen van uw klanten. U moet steeds beter zijn dan de concurrentie en dat vergt veel van uw medewerkers en uw bedrijf.

 

Om toch te voldoen aan de wensen en de eisen die klanten stellen innoveren bedrijven. En data optimalisatie speelt daarbij een cruciale rol. Klanten kiezen voor bedrijven die zich onderscheiden van de massa. Deze bedrijven gebruiken data en zetten dit in om zich te onderscheiden van de concurrentie en bouwen zo een voorsprong op. Als u niet aan de verwachtingen voldoet dan gaat men online op zoek naar een beter alternatief. En als u helemaal pech heeft laten klanten een slechte recensie achter op uw website of krijgt u ervan langs op social media. Bedrijven geven grof geld uit aan webcare afdelingen die alle social media platformen afstruinen naar data over hun organisatie.       

 

Om dit soort problemen te voorkomen is het belangrijk voor bedrijven om de juiste (realtime) data overal en op elk moment beschikbaar te hebben. De klant moet via elk communicatiekanaal zijn klacht kwijt kunnen, moet online producten kunnen bestellen en op de hoogte worden gebracht van aanbiedingen. 

 

Hoe data leidt tot de optimalisatie van de customer journey

Zoals eerder aangegeven is de hoeveelheid data die beschikbaar is oneindig groot. En ongestructureerde data is relevant geworden voor bedrijven om nieuwe kansen te ontdekken. Analyses zijn tegenwoordig steeds vaker gebaseerd op (openbare) onderzoeksdata, website data, streaming  data, social media data, etc. Onderzoekscollectief Bellingcat is een goed voorbeeld. Zij maken gebruik van openbare bronnen en data om onderzoek te doen.


Om deze ongestructureerde en ongeorganiseerde ruwe data te ontsluiten en inzichtelijk te maken en deze te verwerken, te integreren en snel beschikbaar te stellen is een nieuwe type data platform nodig, een zogenaamde data lake. In het geval van voorbedachte management of analyses wordt in de meeste gevallen gekozen voor een gemodelleerde data warehouse dat in de regel gestructureerde en bewerkte data bevat waar veel waardevolle informatie uit kan worden gehaald. 


Bedrijven hebben tegenwoordig nauwelijks een idee hoe complex het is om aan alle behoefte die er is voor data te voldoen. De techniek is er dus denkt men dat het eenvoudig is. Maar om data beschikbaar te maken die ook nog eens kwalitatief goed is, is een ander verhaal. Kwalitatieve data kan alleen goed zijn als voor de juiste architectuur is gekozen en door implementeren van de juiste data platformen (data lakes/data warehouses). 


Data lakes en data warehouses zijn het nieuwe goud waarmee de klantbeleving en de customer journey kunnen worden geoptimaliseerd. Er zijn veel online georiënteerde organisaties die data inzetten om de klanten tevreden te houden en de klantreis te optimaliseren. Maar de meeste bedrijven en organisaties zijn nog traditioneel georganiseerd. Ze zien nog niets in een digitale transitie in combinatie met een data strategie die werkbaar is voor de organisatie. DIKW kan voor uw organisatie beginnen om een werkbare data strategie op te zetten.


DIKW is gespecialiseerd in het opzetten van een data strategie en het implementeren van data platformen zodat data ontsloten wordt en voor u beschikbaar en inzichtelijk wordt gemaakt. Een combinatie van uw specialisten en de kennis en expertise van DIKW zorgt er voor dat dit leidt tot de optimalisatie van de customer journey. Zo houdt uw klanten tevreden en blijft uw de concurrentie voor.