Data gedreven werken. Mens en Data centraal #1

Bij datagedreven werken staan mens én data centraal

De afgelopen jaren is de aandacht voor digitalisering en datagedreven werken enorm toegenomen. De belofte is dat als de medewerkers maar snel toegang hebben tot voldoende data, de organisatie betere beslissingen neemt en beter presteert. Veel organisaties zijn daarom bezig om meer en meer data te verzamelen, te integreren en te gebruiken. Ze investeren in technische oplossingen die dit faciliteren (integratieplatformen, BI platformen, kunstmatige intelligentie, machine learning). Toch blijven de resultaten vaak achter op de “data belofte”. Een oorzaak hiervan ligt in een onvoldoende verbinding van de techniek met de mensen die het moeten doen en de data die beschikbaar is. 

 

Data gedreven werken. Mens en Data centraal

De mens centraal

Het zijn nog steeds de mensen in de organisatie die de beslissingen nemen, de algoritmes bouwen, de data verzamelen, de definities van de data interpreteren, etc.. Het zijn de medewerkers die  verantwoordelijk worden gehouden voor de kwaliteit van hun werk en uiteindelijk de performance van de organisatie. Data, techniek en algoritmes zijn daarbij ondersteunend. 

 

Een belangrijke succesfactor van datagedreven werken is het hebben van een goed begrip en  definitie: wat betekent data gedreven werken voor uw organisatie? Wat betekent het voor mij, als medewerker of als manager? Een definitie waartoe de medewerkers zich kunnen verhouden. Een goede definitie van datagedreven werken zou voor iedereen in de organisatie twee vragen moeten oproepen: 

 

Hoe helpt datagedreven werken mij zodat ik mijn werk beter kan doen? 

Hoe draag ik bij aan het verkrijgen van steeds betere data? 

 

Als deze vragen onvoldoende worden beantwoord, blijft “datagedreven werken” bij een abstracte term.  De boodschap wordt gemist dat datagedreven werken mensenwerk is. Het gevolg is dat de organisatie en projecten te veel focus leggen op de technologische push van datagedreven werken. Data gedreven werken is dan “iets wat IT doet”. Het gaat te weinig over de data en de kwaliteit ervan, de gebruikers van de data en het doel van datagedreven werken.

According to the Gartner 7th Annual Chief Data Officer Survey, by 2023 the majority of successful CDAOs will have business rather than IT backgrounds as boards continue to focus more on digital value. Perhaps, D&A is increasingly seen as a key enabler for dealing with current business challenges, as well as a means to address future opportunities. D&A leaders need to support their organization with high-quality, trusted data to enable decision making from the boardroom to operations. (Gartner)

De data centraal

Data is de basis waar analyses, besluitvorming en acties op worden gebaseerd in organisaties. Data gedreven organisaties innoveren en optimaliseren de klant- en bedrijfsprocessen op basis van data. De data vertelt waar de kansen voor de business liggen. 

Ondanks dat data rijkelijk door de meeste organisaties stroomt, wordt de waarde van de data niet altijd gevonden. Een veel voorkomende oorzaak is dat de beschikbare data (net) niet geschikt is voor de analyses en besluiten die men ermee wil nemen. De beschikbare data en de kwaliteit is simpelweg niet goed genoeg of helemaal niet aanwezig. De data is niet “fit for use”.  Bovendien is de praktijk vaak dat de analisten en besluitvormers het moeten doen met de data die er is, in plaats van de data die ze nodig hebben.

 

Stel dat u verantwoordelijk bent voor een universiteitsbibliotheek. De situatie is dat u een dure, moderne bibliotheek gebouwd heeft. Mooi, vriendelijk gebouw met zit- en leesmogelijkheden, alles wat u van een bibliotheek mag verwachten. Echter, u weet niet zo goed wat voor wetenschappelijke boeken er in de bibliotheek aanwezig zijn en wat de kwaliteit is van de wetenschappelijke artikelen. U beschikt ook over een uitgebreide collectie van stripboeken, maar die worden nauwelijks uitgeleend.  De studenten en onderzoekers zullen wegblijven want ze vertrouwen het niet om uw boeken en artikelen te gebruiken voor hun eigen onderzoek en studie. Bovendien zijn veel boeken niet relevant.

 

Dit voorbeeld klinkt misschien overtrokken en onvoorstelbaar in het geval van een bibliotheek. Maar toch is dit in veel organisaties in meer of mindere mate aan de hand: een organisatie met een moderne infrastructuur, analyse toolings en de skills, maar men weet niet zo goed welke data er is, wat is de betekenis en kwaliteit van de data is, of hoe de data helpt bij het nemen van betere beslissingen.

 

Een oorzaak van het ontstaan van deze situatie is een onvoldoende verbinding van de data met de organisatiedoelstellingen. Uitgaande van de organisatiedoelstellingen en de analyses en beslissingen die men moet nemen, is bepaalde data van een zekere kwaliteit nodig. Een succesfactor van datagedreven werken is de mate waarin een organisatie in staat is snel te kunnen reageren op deze databehoefte, in brede zin (dus inclusief requirements met betrekking tot: de kwaliteit, het format etc.). Een datagedreven organisatie heeft rollen, verantwoordelijkheden en processen in de organisatie belegd die continu de databehoefte monitoren en daarop reageren. Twee vragen hebben continu de aandacht: 

  1. Ontsluiten we de juiste data die de organisatie echt verder helpt? Welke data heeft eigenlijk waarde voor uw organisatie?  
  2. Hoe zit het met de kwaliteit van deze data? Is de data goed genoeg om betere beslissingen te nemen? 
 

Het antwoord op de eerste vraag lees je in deel 2.
Als eerste op de hoogte wilt zijn voor deel 3, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. 

 

Wil je weten wat goed data management kan betekenen voor uw organisatie? Neem dan contact op met Jeroen Odijk.