Search

Smells like Artificial Intelligence

Artificial Intelligence creëert nieuwe muziek

Blog. Smells like artificial intelligence

Kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence) neemt steeds grotere vormen aan en er kan steeds meer met deze technologie. Het recentste voorbeeld is een nieuw nummer van de band Nirvana. Nirvana was een band binnen het muziekgenre grunge in de jaren ‘90. Begin april van dit jaar was het 27 jaar geleden dat de zanger en gitarist van de band, Kurt Cobain, op 27-jarige leeftijd zelfmoord pleegde en zich zo aansloot bij de ‘Club van 27’, net als onder andere Jimi Hendrix en Amy Winehouse. Om deze gebeurtenis te markeren ‘componeerde’ een programma van Google een nieuw Nirvana nummer.

De makers van het nieuwe liedje hebben gebruik gemaakt van Magenta, een AI programma van Google. Met dit softwareprogramma kan kunst worden gemaakt. Op basis van genoeg voorbeelden kan het programma een eigen creatie maken in de stijl van de voorbeelden die in het programma zijn opgevoerd. Magenta kreeg 25 Nirvana nummers en creëerde daaruit een nieuw nummer, getiteld ‘Drowned in the Sun.’ Het algoritme van het programma analyseerde melodieën, ritme en teksten en maakte daar vervolgens nieuwe elementen van. Alleen de stem van Kurt Cobain bleek niet met AI te maken. Het nummer werd ingezongen door een zanger van een coverband.

 

Het is niet voor het eerst dat er met AI een nummer van een overleden artiest wordt gemaakt. Eerder werden met kunstmatige intelligentie nummers van Jim Morrison van The Doors, Jimi Hendrix en Amy Winehouse gemaakt. 

Maar het is allemaal leuk en aardig om een nieuw nummer met AI proberen te componeren, maar er kan veel meer met AI. Bij DIKW weten we dat als geen ander. Hugo Koopmans, chief data scientist bij DIKW zegt over AI: “We hebben als data scientists een serieuze verantwoordelijkheid om deze technologie op de goede manier in te zetten. De toepassingen zijn enorm krachtig, maar met grote kracht komt grote verantwoordelijkheid.”

 

De meningen over het Nirvana nummer zijn verdeeld. De makers van het nummer geven overigens toe dat AI nooit het echte werk kan vervangen. Maar het laat zien dat er veel mogelijk is met kunstmatige intelligentie. 

 

Luister hier naar het nummer ‘Drowned in the Sun’