Search

Artificial Intelligence (AI) Model Canvas Deel 2

In dit tweede deel van de uitleg van het artificial intelligence model canvas: belangrijkste variabelen, belangrijkste partners en belangrijkste gegevensbronnen.

4 Belangrijkste variabelen | Key features

Van welke bronvariabelen wordt verwacht dat ze een grote invloed hebben op wat je wilt voorspellen? Tot welke daarvan heb je toegang/ kun je de kwaliteit beheersen/verbeteren? Benoem zoveel mogelijk krachtige variabelen uit operationele systemen waarvan je vermoedt dat ze samenhangen met je doelvariabele. Echter probeer niet uitputtend te zijn. Let op de pareto regel: eerst 80% van de voorspelkracht realiseren met 20% van de inspanning. Als succes is aangetoond, kunnen we verder optimaliseren.

 

5 Belangrijkste partners | Key partners

Identificeer en bespreek de belangrijkste (externe) partners of medewerkers die een cruciale rol spelen in je AI-project. Bespreek hun bijdragen, of het nu gaat om het leveren van gegevensbronnen, technologie componenten of strategische allianties. Benadruk hoe deze partnerschappen je algehele AI-ecosysteem versterken en jouw waardepropositie ondersteunen.

 

6 Belangrijkste gegevensbronnen | Key data sources

Belangrijke gegevensbronnen zijn de basisgegevens waarop je AI-model vertrouwt voor training en het trekken van conclusies. Leg de aard en oorsprong van deze gegevensbronnen uit. Zijn het interne databases, externe microservices of API’s, door gebruikers gegenereerde inhoud of sensorgegevens? Beschrijf de relevantie en het belang van elke gegevensbron voor de functionaliteit van je AI-model.