Zoeken
Wij helpen u waarde creëren met data.

Wat zijn Tensorflow en NLP

Een korte uitleg over Tensorflow en NLP

TensorFlow is een open-source software library die is gemaakt voor machine learning. Deze library kan worden ingezet op verschillende taken, zoals het trainen en toepassen van deep neural networks. Een praktische toepassing van deep neural networks is het herkennen van afbeeldingen/gezichten. Maar het kan ook geluiden herkennen. Alpha Go en Alpha Zero zijn voorbeelden van toepassingen die afbeelding herkenningsalgoritmen gebruiken om spellen, zoals Go en Schaken, beter dan gemiddeld te spelen.

 

 Hierbij wordt dus ook sterk geleund op de achterliggende deep learning algoritmen die zijn gebouwd op TensorFlow. In het verlengde van TensorFlow ligt Keras en TensorBoard en die geven de deep learning specialist extra inzichten. Een andere tak van sport waarin deep learning networks (en dus ook TensorFlow) worden toegepast is NLP (Natural Language Processing). 

 

NLP is een deelgebied van taalkunde, informatica en kunstmatige intelligentie (AI) dat zich bezighoudt met de interacties tussen computers en menselijke taal, in het bijzonder hoe computers te programmeren om grote hoeveelheden natuurlijke taalgegevens te verwerken en te analyseren. Het doel is een computer die in staat is om de inhoud van documenten te “begrijpen”, inclusief de contextuele nuances van de taal erin. De technologie kan vervolgens nauwkeurig de informatie en inzichten in de documenten extraheren en de documenten zelf categoriseren en ordenen (Bron: Wikipedia).

 

Een voorbeeld van NLP en het “begrijpen” van inhoud van documenten is als men “Tesla” invoert of “elektrische auto” men dezelfde gegevens krijgt. Het programma “begrijpt” de synoniemen en nuances. Door kunstmatige intelligentie weet het programma dat het om hetzelfde onderwerp gaat met dezelfde inhoud. 

 

Eén van de laatste en meest krachtige NLP toepassingen is BERT die vier verschillende taken kan oplossen. De vier taken worden uitgelegd in deze blog

 

Keras, Tensorflow, TensorBoard zijn onderdeel van een volledige deep learning toolstack. En deze kun je eenvoudig deployen in de cloud met bijvoorbeeld Google Colab. Het gaat bij deze programma’s om de logica achter deze programma’s wat je met gebruik van AI kunt doen.

 

Wil je meer weten over TensorFlow en NLP? Schrijf je dan voor de AI Bootcamp van de DIKW Academy.

Bel mij