DIKW_Klantencase_Sensing_Clues_banner_01

Sensing Clues Wildlife Intelligence

DIKW helpt Sensing Clues met waarde creëren uit data!

Natuurbeschermingsorganisaties weten als geen ander dat goede bescherming van de natuur staat of valt met goede informatie. Weten hoe het met het gebied gaat, met de dieren die er leven, met de mensen die het bezoeken, en weten welke problemen er spelen, waar, wanneer, hoe vaak, welke dieren of mensen er eventueel betrokken zijn; het zijn belangrijke vragen waar natuurbeheerders elke dag mee bezig zijn. Zoals bij elk probleem, komt met het begrijpen ervan de oplossing in beeld.

Sensing Clues provides organisations across the globe with cutting edga data-driven tools and dedicated, hands-on support for nature conservation and wildlife protection. We help preventing Biodiversity Loss, Human-Wildlife Conflicts and Poaching through our innovative, integrated data solutions platform.

Vraag van de klant

Uiteraard hebben individuele boswachters en rangers vaak best een goed beeld van wat er speelt, maar als het op feiten aankomt en gedeelde beelden van wat speelt, dan wordt het lastig. Dit maakt het ingewikkeld om vanuit de organisatie een strategie uit te stippelen om de problemen te prioriteren en aan te pakken. Laat staan om de juiste mensen op het juiste tijdstip op de juiste plek te krijgen om aan het juiste probleem te werken. Om dat voor elkaar te krijgen heb je accurate en tijdige informatie nodig. De systemen die men gebruikt zijn hier niet voor gemaakt, laat staan toereikend. 

Onze oplossing : een kennisgraaf voor alle soorten data

Sensing Clues ontzorgt natuurbeschermers door de techniek zo te ontwerpen dat deze naar de achtergrond verdwijnt en de natuurbeschermingsvraag centraal komt te staan. Gelijktijdig zijn de systemen zo krachtig en degelijk, dat ze overal werken en met een minimum aan inspanning een maximum aan actiegerichte informatie oplevert. Zo helpen we natuurbeschermingsorganisaties om aan de voorkant van de problemen te komen. Om te groeien van een reactieve organisatie naar een proactieve aanpak, zodat problemen vroegtijdig onderkend of zelfs voorkomen kunnen worden.

Waarom een kennis graaf ?

Een kennisgraaf kan een revolutie teweegbrengen in de inspanningen voor natuurbehoud door naadloos gegevens te integreren uit verschillende bronnen, zoals cameravallen, geluidssensoren en door ranger verzamelde gegevens via apps zoals Cluey. Deze krachtige tool creëert een uitgebreid, onderling verbonden informatienetwerk, dat visuele gegevens van cameravallen, akoestische gegevens van geluidssensoren en waarnemingen op de grond van rangers met elkaar verbindt. Door deze heterogene gegevens in een uniform raamwerk te structureren, maakt de kennisgraaf meer geavanceerde analyse en inzichten mogelijk. Het kan bijvoorbeeld waarnemingen van dieren van cameravallen correleren met specifieke vocalisaties die worden gedetecteerd door geluidssensoren, terwijl het ook contextuele informatie zoals locatie, tijd en habitatdetails bevat die door rangers worden verstrekt. Deze integratie zorgt voor een meer holistisch begrip van het gedrag van dieren in het wild, de dynamiek van de bevolking en de gezondheid van ecosystemen, wat uiteindelijk leidt tot effectievere instandhoudingsstrategieën en verbeterde monitoring van de biodiversiteit.

Resultaten (op hoofdlijnen)

We zijn projecten gestart in Kenia, India en Italië. Het verzamelen en vastleggen van observaties heeft in deze projecten een enorme boost gekregen, waardoor ze nu een veel gedetailleerder en actueler beeld hebben van hun gebied, de dieren die er leven en de problemen die zich voordoen. Met een paar muis-clicks kunnen ze zeer actuele risicokaarten maken. Zelfs van plekken waar ze nog niet geweest zijn. Door extrapolatie van terreinkenmerken en ingewikkelde tijd-ruimtelijke relaties kunnen we de risico’s voor die plekken inschatten. 

Het resultaat is dat natuurbeschermers veel vaker dan eerder op het juiste moment op de juiste plek op komen dagen om de geprioriteerde problemen aan te pakken. En zo de natuur dus optimaal te beschermen. In militaire kringen wordt zulke intelligence een force-multiplier genoemd: het verdubbelt de effectiviteit van de “boots on the ground”. En daarmee verdubbelen we de impact van alle natuurbeschermers. 

“Het Sensing Clues Wildlife Intelligence platform is een game changer. Nooit eerder was het zo gemakkelijk om te werken met zeer hoogwaardige intelligence. Nooit eerder is het zo binnen handbereik geweest voor natuurbeschermingsorganisaties, waar dan ook ter wereld. En dat is goed nieuws voor de bescherming van bedreigde diersoorten als de olifanten in Africa, de tijgers in India, en de beren in de Italiaanse Apennijnen! DIKW Intelligence is vanaf het begin een betrokken partner en levert cruciale expertise op het gebied van datascience en database technology"

Contact

Neem vooral contact met mij op als je meer wilt weten over de klantcases die we bij DIKW hebben gedaan! We zijn er trots op!

Bel : +31643106780 

Mail: hugo.koopmans@dikw.com

Chief data science, managing partner, docent academy
Hugo Koopmans (Chief datascience & AI)

Nieuws en Evenementen

Pizza & AI

Pizza & AI Afgelopen week was het weer tijd voor een Pizza Sessie. Ditmaal over leiderschap in AI.  Onze “Uber

Lees verder »